Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 17:46

Μήνυμα Κομισιόν να προχωρήσει η επένδυση στο ΕλληνικόΣτις Βρυξέλλες παρακολουθούν διαρκώς και με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις σχετικά με την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό η οποία αποτελεί και κομβικό σημείο του ελληνικού προγράμματος.

Στη σκιά των αποφάσεων περί οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου και επιβολής δεκαέξι (16) όρων για την έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης που οδήγησαν την Lamda Development S.A. να καταγγείλει ότι αλλοιώνεται το Σχέδιο Ανάπτυξης «με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη Σύμβαση» εκπρόσωπος της Κομισιόν, μιλώντας στην ιστοσελίδα news247.gr ανέφερε: «Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ενήμερες για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό και επί του παρόντος αξιολογούν την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται από το Μνημόνιο Συνεργασίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της ανάπλασης του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί βασικό επενδυτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης»  υπενθυμίζει εκπρόσωπος της Κομισιόν, μιλώντας στον ιστότοπο news247.gr και την Μαρία Ψαρά.

Στο Ελληνικό και τις επενδύσεις αναφέρεται και το μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας του ΣΕΒ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται: «Διάφορα γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια που η κυβέρνηση δημιουργεί ή δυσκολεύεται να διαχειριστεί, ανατρέπουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων που συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει με την Eldorado Gold και το Ελληνικό.» Και προσθέτει: «Με δεδομένο τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην προσέλκυση κεφαλαίων, κάθε σοβαρός επενδυτής θα διστάσει να δεσμεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα, όταν βλέπει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσκόμματα σε μεγάλες επενδύσεις.Στη βάση αυτή, μία δυναμική ανάκαμψη απαιτεί καταρχήν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και ειλικρινή βούληση στήριξής τους από την κυβέρνηση, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα σε μία σταθερή μακροχρόνια βάση».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα με ανακοίνωσή της κατήγγειλε αιφνίδια ανατροπή των συμφωνηθέντων σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι προφανές, ότι η Επένδυση δεν είναι δυνατόν να ευοδωθεί, όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν σε αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη Σύμβαση».

«Όπως είναι φυσικό, το σύνολο αυτών των ανατροπών και ανακολουθιών, αλλά και η πρακτική της συνεχούς έγερσης νέων εμποδίων, διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, δημιουργούν έντονο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης, της οποίας η αναγκαιότητα διακηρύσσεται με τον πιο επίσημο τρόπο από την Ελληνική Πολιτεία, ενώ η κρισιμότητά της είναι αδιαμφισβήτητη από όλες τις πλευρές.Εν κατακλείδι, η Εταιρία παραμένει από την πρώτη στιγμή προσηλωμένη στα συμβατικά κείμενα που έχει υπογράψει με την Ελληνική Πολιτεία. Η Εταιρία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απαιτήσει το ίδιο και από τα λοιπά συμβαλλόμενα μέρη, καθ’ ότι αυτό αποτελεί τη μόνη ασφαλή οδό για την επιτυχή πλήρωση όλων των αιρέσεων και την έναρξη του έργου. Συνεχής ανατροπή του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου ή συνεχής έγερση νέων εμποδίων, δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικά για πολλά ζητήματα» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι το θέμα βρέθηκε και στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα, με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg να μιλά για κίνδυνο να χαθούν δισεκατομμύρια από την επένδυση. «Αυτά τα πισωγυρίσματα λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται για την οικονομική της ανάκαμψη, σε μια χώρα όπου η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% από την αρχή της οικονομικής κρίσης, ενώ η ανεργία έχει ανέλθει πάνω από το 20%», τονίζει το άρθρο στο Bloomberg. Στην κατακλείδα του άρθρου φιλοξενείται η εκτίμηση του του διευθυντή του Eurasia Group Μουιτάμπα Ραχμάν ότι «Όλα αυτά είναι κακά νέα για τους φιλόδοξους επενδυτές» και πως «οι χειρισμοί αυτοί εγείρουν ερωτήματα όσον αφορά τις ικανότητες και τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».