Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρασκευή, 18 Μάιος 2018 13:18

Η πρόωρη έναρξη της εφηβείας συνδέεται με bullyingΤα κορίτσια, που μπαίνουν στην εφηβεία νωρίς, μπορεί να εμπλακούν σε περιστατικά εκφοβισμού στο σχολείο - είτε ως θύματα είτε ως δράστες - σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις εμπειρίες εκφοβισμού σε 227.443 έφηβες από 35 χώρες.

Περίπου το 4% των μαθητριών, που συμμετείχαν στη μελέτη, ξεκίνησε να έχει περίοδο νωρίς, πριν από την ηλικία των 11 ετών.

Η πρόωρη εμμηναρχή συνδέθηκε με 21% περισσότερες πιθανότητες να είναι τα κορίτσια περιστασιακά θύματα εκφοβισμού και 35% περισσότερες πιθανότητες συχνής θυματοποίησης.

Ταυτόχρονα, οι έφηβες που ξεκίνησαν νωρίς να έχουν εμμηνόρροια, ήταν κατά 19% πιο πιθανό να ενοχλήσουν/εκφοβίσουν περιστασιακά άλλους μαθητές στο σχολείο και είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν τακτικοί θύτες...

Η εφηβεία στα κορίτσια αρχίζει συνήθως μεταξύ 8 και 13 ετών. Η ανάπτυξη του στήθους και η εμφάνιση τριχοφυΐας στην περιοχή της ήβης συνήθως έρχονται πρώτες, ακολουθούμενες περίπου δύο χρόνια αργότερα από την έναρξη της περιόδου.

Τα παιδιά, που μπαίνουν πρόωρα στην εφηβεία, μπορεί να είναι κοντύτερα από τα άλλα, επειδή τα οστά τους μπορεί να σταματήσουν να αναπτύσσονται σε νεαρότερη ηλικία και επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας ως ενήλικες.

Κατά την εφηβεία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κοινωνικών και συναισθηματικών προβλημάτων και να ξεκινήσουν νωρίτερα σεξουαλικές σχέσεις.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα κορίτσια γνωρίζουν τι να περιμένουν κατά την εφηβεία και ότι είναι φυσιολογικό οι εμπειρίες τους να διαφέρουν από εκείνες των φίλων και των συμμαθητριών τους.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η συγγραφέας της μελέτης Qiguo Lian, του Ινστιτούτου Προγραμματισμού για την Προετοιμασία των Οικογενειών της Σαγκάης και του Ινστιτούτου Αναπαραγωγής και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Fudan στην Σαγκάη: "Τα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χρόνος έναρξης της εφηβείας ποικίλλει μεταξύ των παιδιών και ότι είναι πολύ φυσιολογικό για κάποιους να είναι νωρίτερα και για κάποιους αργότερα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι έφηβοι χρειάζεται να έχουν τις ικανότητες να αντέχουν τις πιέσεις που προκαλούνται από την πρώιμη εφηβεία".

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Journal of Adolescent Health.