Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τετάρτη, 09 Νοέμβριος 2011 15:13

Έναρξη πιλοτικής κομποστοποίησης απορριμάτων από τον Δήμο Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον ΕΣΔΚΝΑ και τον Δήμο Αθηναίων, ξεκινάει τον Απρίλιο του 2012 πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης σε γειτονιές της Κηφισιάς. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου "LIFE-Περιβάλλον".

Ένας κάδος καφέ χρώματος θα τοποθετηθεί δίπλα από τους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης ενώ εξετάζεται η τοποθέτηση ενός ακόμη μικρότερου κάδου των 30 λίτρων σε κατοικίες.

Σε όλους τους Δημότες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κομποστοποίησης, θα σταλούν οικιακοί κάδοι συλλογής των απορριμμάτων τροφών 7 λίτρων, βιοδιασπώμενες σακούλες και σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ θα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για συνεχή παροχή πληροφοριών.

Το υλικό θα συλλέγετε από απορριμματοφόρα οχήματα του Δήμου και θα μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης  του ΕΣΔΚΝΑ στα Άνω Λιόσια.

Εκεί, θα υφίσταται επεξεργασία σε ξεχωριστό τμήμα από τα υπόλοιπα απόβλητα, όπου και θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα για το πως θα μειώσουμε τα απορρίμματα στην Αττική. Ο καλύτερος τρόπος είναι η διαλογή στην πηγή όλων των συστατικών που βρίσκονται στα απορρίμματα. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε στον κόσμο ότι πρέπει να κάνει τον διαχωρισμό των απορριμμάτων στο σπίτι του. Και δεν αφορά αυτό μόνο τους κατοίκους αλλά και τους επαγγελματίες Το πρόγραμμα αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες ότι τα οργανικά απορρίμματα είναι τα πλέον χρήσιμα από όλα τα απορρίμματα, γιατί μπορούν να ξαναγυρίσουν στη φύση».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, τόνισε τη σημασία της κομποστοποίησης η οποία εφαρμόζετε εδώ και αρκετό διάστημα στο Δήμο Κηφισιάς.

«Ο κόσμος αναζητά λύσεις για τα απορρίμματα του και γι’ αυτό τους τελευταίους εννέα μήνες παρατηρείται στο Δήμο Κηφισιάς μια αύξηση της τάξης του 14% στην ανακύκλωση. Ελπίζουμε αυτό το πρόγραμμα να πετύχει και να είμαστε πρότυπο για όλους τους υπόλοιπους δήμους της Ελλάδας».

Η υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου, υποστήριξε: «Σήμερα ξεκινάμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος, μια τόσο μεγάλης κλίμακας διαλογή του οργανικού κλάσματος που είναι τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια και τα απόβλητα κήπων. Ελπίζουμε με την μέθοδο της διαλογής στην πηγή και την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων, να παράξουμε ένα προϊόν που σιγά σιγά θα έχει μεγάλη αξία, ώστε να σταματήσουμε τις εισαγωγές λιπασμάτων. Στοχεύουμε σε 6000 κατοίκους στην Κηφισιά και την Αθήνα να ακολουθήσουν αυτή την πιλοτική εφαρμογή».