Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2017 10:57

Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής στον Ι.Ν. Παναγίας Χελιδονούς στη Ν. ΚηφισιάΣτο ιστορικό εξωκλήσι της Παναγίας της Χελιδονούς στη Νέα Κηφισιά θα διεξαχθεί ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής παραμονή και ανήμερα της γιορτής.

Συγκεκριμένα:

Πέμπτη 20 Απριλίου

18.45: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία

Παρασκευή 21 Απριλίου

07.00: Θεία Λειτουργία και Αγιασμός

Παρασκευή 21 Απριλίου

19.10: Ιερά Παράκληση, Αναβίωση του λαϊκού πανηγυριού με ψητά, κρασί και ζωντανή μουσική.

Το πανηγύρι της Χελιδονούς

Η Παναγία η Χελιδονού με το μικρό της σπήλαιο, βρίσκεται πάνω στην πλαγιά απ' όπου κατέβαινε παλιά το γεμάτο πεύκα και πλατάνια ρέμα της Χελιδονούς, στο δρόμο που οδηγεί από το Μενίδι στην Κηφισιά.

Γνωστό ήταν το πανηγύρι της Χελιδονούς που γινόταν δύο φορές το χρόνο, την Πρωτομαγιά και στις 23 Αυγούστου, που γιορταζόταν η Μετάσταση της Θεοτόκου, εννέα ημέρες μετά την Κοίμηση.

Το πανηγύρι στις 23 Αυγούστου γινόταν με κλαρίνα, λατέρνες, χορούς, κρασί, υπαίθρια διασκέδαση και γαϊδουροδρομίες.

Προσκυνητές από τα Μεσόγεια, Κηφισιά, Μαρούσι, Μενίδι, Κουκουβάουνες, συνέρεαν στον ιερό χώρο. Οι Μενιδιάτες μετά το τέλος του πανηγυριού συναγωνίζονταν με τις σούστες και τα άλογα ποιος θα φτάσει πρώτος στο χωριό.

Κατά την περίοδο της κατοχής του 1940 η Χελιδονού άρχισε να εορτάζεται από τους Μενιδιάτες και Κουκουβανιώτες χωρικούς στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Κάθε χρόνο βέβαια ανήμερα του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής γινόταν μεγάλη λειτουργία στο ιστορικό εξωκκλήσι της Παναγίας της Χελιδονούς με Κηφισιώτες και Ερυθραιώτες να συμμετέχουν σε αυτήν και μετά το τέλος της να γιορτάζουν τη μέρα με πανηγύρι, χορούς, κρασί, γλέντι μέχρι το βράδυ. 

Κάποιοι έψηναν αρνιά γύρω από την εκκλησία ενώ κάποιοι άλλοι έφερναν έτοιμα φαγητά από το σπίτι.